Precis som när oron är som högst för hur Corona ska påverka samhället, kriserna avlöser varandra osv så nås man av nyheten att antalet ransomware-attacker har ökat mot just hälso- och sjukvärden. I en studie jämfört mot andra sektorer, så har just attackerna mot hälsobolagen ökat under Corona. Ja, brottslingarna vilar väl aldrig…

Enligt rapporten där forskare tittat djupare på siffrorna så har attackerna ökat med 45% mot hälsovårdsbolagen jämfört mot ett snitt på 22% i andra sektorer. Det främsta ransomware som använts är Ryuk, följt av Sodinokibi.

Credit: Clint PattersonUnsplash

För att kontextualisera attackerna ned på regionnivå så kan man se hur det fördelar sig i nedan graf. Det kan även noteras att även om ransomware är den vanligaste förekommande attacken, så förekommer andra varianter så som botnets, DDoS-attacker, ”remote code execution” etc.

Credit: Screenshot från Check Point

Tips för att undvika att få ransomware

  1. Leta efter trojaner (ransomware börjar oftast inte direkt som ransomware utan tar en annan ingång)
  2. De flesta attackerna sker under helger och ledigheter (ökat skydd och medvetenheten lite extra då)
  3. Använd anti-ransomware-lösningar
  4. Utbilda personalen i tvivelaktiga och potentiella virusbärande emails (träning ger färdighet, många emails bärande virus och trojaner ser verkliga ut och många har svårt att skilja dessa åt från riktiga)
  5. Använd virtuell patchning med IPS-system för att patcha äldre system