När man pratar om holografi och hologram så tänker många kanske fiktion, sådant man sett på TV och Star Wars-filmerna. Men detta är realitet och vardag på företaget Realfiction som jobbat länge med tekniken och skapat helt unika kundupplevelser inom handeln med holografiska skärmar.

Ett coolt exempel är nedan där Realfiction tillsammans med Cloetta ordnade en unikt sätt att visa upp sina Nutisal-nötter på. Se nedan film och man måste säga att det verkligen fångar upp intresset.

Credit: Realfiction, Nutisal

Användningsområdet för tekniken är stort, förstås mer än att skapa montrar på mässor som just nu verkar vara ett startfokus. Tänk på områden som hälsa och sjukvård, industrin eller fastigheter och husbyggande. Utöver Cloetta som exempel finns det fler case och se på deras hemsida, fler rätt inspirerande faktiskt.

Credit: Realfiction, Nivea

Realfiction som bolag startades 2008 av Clas Dyrholm och Peter Simonsen och är baserat i Köpenhamn, Danmark. Clas och Peter har många år i branschen när det gäller att skapa visuella 3D-effekter och verkar i den så kallade ”mixed reality”-branschen.

Så hur funkar då tekniken? Displayen skapar 3D-upplevelsen genom att innehållet spelas upp på en högupplöst eller 4K-skärm genom att ljuset från skärmen passerar glas med ett särskilt glasoptiskt lager på sig. När detta görs genom en viss vinkel så kan man skapa dessa 3D-effekter som till synes ser ut att flyta ovanpå allt annat runt omkring.

Just nu pågår något de kallar för ”Project Echo”, det spås vara de största de gjort hittills och ska verkligen visa upp deras vision för världen. Projektet ska skapa ”free-floating” 3D-holograms som du kan uppleva helt utan att ha på några AR-glasögon, andra linser eller använda några prylar. Det ska bara var det mänskliga ögat som möter 3D-effekten, och där interaktionen kan ske från flera olika vinklar. Syftet verkar glasklart, med projektet skapar dem grunden för att skala upp verksamheten från alla test och proof-of-concepts de gjort hittills. Ska bli kul att följa och se vad projektet tills slut landar i.

Credit: Realfiction

Se flera häftiga filmer på Realfictions YouTube-kanal.